logo SZH

Nederlandse schooheidspostduif

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Nederlandse schoonheidspostduif heeft de grootte en lichaamsbouw van een flinke postduif. Het is een compacte duif met een brede en diepe borst die royaal voor en onder de vleugelbogen uitkomt. Een horizontale stand is een absolute eis. Deze duif heeft een fraaie harmonische kopbelijning met behoorlijke voorhoofdslengte en een zeer gematigde ronding van de kop. De kop is wigvormig en geheeld gevuld, zonder inzinking (kneep).Ook het overige deel van de kop is harmonisch gevuld. De kop wordt fier en horizontaal gedragen. De zwak ingesneden hartvormige neuswratten hebben een zo fijn mogelijke structuur.

Geschiedenis

De moderne postduif als vliegras is een Belgische creatie die ontstaan is in het begin van de 19e eeuw. Pas rond het begin van de 20e eeuw kreeg de vliegpostduif zoals we die nu kennen, zijn definitieve vorm. Van eenheid in uiterlijk was toen nog geen sprake. Voor een postduif is het vermogen om zo snel mogelijk zijn hok terug te vinden natuurlijk het belangrijkst. Toch leefde bij tal van fokkers het verlangen om goed met mooi te combineren. Dit leidde in 1925 tot de oprichting van de Nederlandse groep van gediplomeerde keurmeesters. Zij stelden een standaard op voor de ideale postduif. Met de oprichting van de standaardcommissie van de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers 1947 veranderde de situatie. Men besloot dat dit type duif uitsluitend als tentoonstellingsras moest worden beoordeeld. De toen ontworpen standaard is sindsdien nauwelijks meer aangepast.

Fokkerijorganisatie

De Schoonheids Postduiven Club (NPC)
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×