logo SZH

Nederlandse hoogvlieger

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Nederlandse hoogvlieger is een middelgrote duif met een compact, goed afgerond lichaam dat horizontaal wordt gedragen. Het lichaam dient kort en niet te smal te zijn. De staartlengte moet in verhouding zijn met de rest van het lichaam. De staart wordt horizontaal gedragen. De kop is goed gevuld en een weinig gerekt, met een goed uitgesneden keel. De voorkop moet niet te smal en goed gevuld zijn. De snavel moet bijna horizontaal zijn ingeplant. De ogen zijn zuiver parelkleurig. De oogranden zijn fijn en omsluiten het hele oog. De poten mogen nooit bevederd zijn. De kleuren van de Nederlandse hoogvlieger zijn: zwart, rood, geel, blauw, blauwzilver en grijs. De genoemde kleuren kunnen voorkomen als éénkleurig (roek), of in combinatie met wit. De kleuren zijn diep, met veel glans over het lichaam. De schoorsteenveger is een aparte kleurslag en misschien wel een ras op zich binnen dit ras. Hierbij is de grondkleur diep kastanjebruin met veel glans op de borst en hals. Over de staart loopt een zwarte band, maar het einde is weer kastanjebruin. De slagpennen dienen aan de uiteinden zwart te zijn, met daaromheen een bruine zoming. De snavel en de nagels zijn zwart. De oogranden zijn blauwzwart.

Geschiedenis

De Nederlandse hoogvlieger is van oorsprong een Amsterdams vliegduivenras. Hij werd daar de kaalpoot genoemd. Tegenwoordig wordt hij in heel het land en ook daarbuiten gehouden. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw wordt er met deze duif geshowd. Tegenwoordig wordt er ook weer met de Nederlandse hoogvlieger gevlogen; we spreken dan wel van het vliegtype.

Fokkerijorganisatie

Fokkersvereniging van Nederlandse Tuimelaars
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×