logo SZH

Nederlandse helmduif

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Rasbeschrijving

De Nederlandse helmduif is een kloeke vliegtuimelaar met een horizontale stand. De kopbelijning is gerekt gerond. De middellange snavel is bijna horizontaal ingeplant en wordt ook zo gedragen. De snavelkleur is bij alle kleurslagen zuiver blank. Het ras heeft bovendien een pareloog. De koptekening van de Nederlandse helmduif loopt vanuit de mondhoeken langs de onderkant van het oog, in een rechte lijn naar de achterkop. Onder het oog mag geen kleur aanwezig zijn. Het onder- en bovenstaartdek dient vol gekleurd te zijn en strak begrensd met het witte veerveld. Alle staartpennen behoren gekleurd te zijn. De erkende kleurslagen van de Nederlandse helmduif zijn blauw, zwart en rood met de daarbij de daarbij horende verdunde kleuren blauwzilver, dun en geel.

Geschiedenis

Men veronderstelt dat onze koopvaardijvaarders de voorouders van dit ras hebben meegebracht uit Indië. Het ras werd gehouden als vliegduif op de Amsterdamse duivenplatten en was geliefd om zijn vliegstijl met snelle ronden en korte wendingen. Pas rond de Tweede Wereldoorlog kwam de Nederlandse helmduif ook als tentoonstellingsduif in de belangstelling. Na de oorlog waren er nog maar enkele exemplaren over. De Amsterdamse liefhebbers en fokcombinatie Dolf van Feggelen en Jan Ojevaar hebben het ras opnieuw opgebouwd. Vanaf die tijd is deze duif een bekende verschijning geworden in de tentoonstellingskooi. Nu zijn er nog maar enkele enthousiaste liefhebbers die de Nederlandse Helmduif houden als vliegduif.

Fokkerijorganisatie

De Fokkersvereniging van Nederlandse Tuimelaars
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×