Hyacintduif

"De kleurduif uit Nederland laat zich door zijn alertheid niet snel te grazen nemen"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal duivinnen: 100
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Hyacintduif is de enige Nederlandse kleurduif, bij een zogenaamde kleurduif is het type en de stand hetzelfde als van een veldduif, maar is de kleur het onderscheidende kenmerk. De duivin legt vlot eieren en de jongen zijn vaak sterk en worden met succes grootgebracht. De Hyacintduif is zeer alert en lijkt daardoor vrij schuw, maar als voordeel laat het ras zich niet snel verrassen door roofvogels.

Uiterlijk

De Hyacintduif is erkend in slecht één kleurslag, hierbij is de grondkleur van de borst en buik donkerblauw met een purperen glans. Het schild, de vleugels, zijn melkwit van kleur met een geschubde, regelmatige tekening. Op het einde van elke slagpin bevindt zich een wit pareltje dat geheel omsloten is met kleur, dit wordt ook wel vinkentekening genoemd. De oogkleur is diep oranjerood en de poten van de Hyacintduif zijn rood.

Achtergrond

De oorsprong van de Hyacintduif ligt in Frankrijk en jarenlang heeft dit ras een zeer bescheiden bestaan kunnen leiden in ons land. Zo waren in het begin van de 20e eeuw, vader en zoon Moning uit Leeuwarden, één van de weinige liefhebbers die dit ras in stand hielden. In de oorlog hebben zij samen met nog enkele andere zeer gedreven duivenmensen, het voortbestaan van dit ras gewaarborgd. De laatste jaren is de Hyacintduif aan een kleine opmars begonnen en zijn deze duiven als showdier regelmatig terug te vinden op een tentoonstelling.

Een specifieke vraag?