logo SZH

Hollandse kropper

Rasbeschrijving

Fotograaf: Dick Hamer

De Hollandse kropper is een zwaar bevederde duif van een fors type. De duif zakt iets in het hakgewricht, waardoor een unieke diepe stelling ontstaat. Hij heeft een lange soepele hals met een grote geronde ballon, het zogenaamde blaaswerk. Het naar voren flink opblazen van deze ballon is essentieel voor dit ras. De oogkleur is diep oranjerood en de snavelkleur gaat mee met de veerkleur. Een blanke snavel bij de witroek, een hoornkleurige bij de rode en gele kleurslagen en een zwarte snavel bij de overige kleurslagen. Er zijn 22 erkende kleurslagen. De blauwbonten, de blauwzwart gebanden en de zwarttijgers zijn momenteel kwalitatief de beste. De Hollandse kropper is een actieve duif, maar heeft een bedaard karakter waardoor het een fijn ras is om in de hokken te hebben.

Geschiedenis

De Hollandse kropper is één van de oudste duivenrassen van Nederland en West-Europa. Dit ras kwam al rond 1600 in ons land voor, hetgeen uit de literatuur en van afbeeldingen op schilderijen is af te leiden. De speciaalclub van dit ras heeft als  doelstelling het  ras naar de standaard te fokken in al zijn kleurslagen en het ras op alle mogelijke manieren te ondersteunen en te promoten. Daarnaast is het een club voor en door de leden. Dit houdt in dat de club bestaat voor de fokkers en liefhebbers van en geïnteresseerden in Hollandse kroppers. Fokker Adrie van Wel van dit Ras is begonnen met de uitgifte van vaste voetringen, in de hoedanigheid van bestuurslid van de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers (NBS).

Fokkerijorganisatie

De Hollandse Kropper Club (HKC)
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×