logo SZH

Groninger slenk

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Rasbeschrijving

De Groninger slenk is kort en breed en staat diagonaal met een hoog opgerichte borst. De nek is naar achter gekromd, zodat de kop (bijna) achter op de rug ligt. Regelmatig slaat hij met zijn lange, soepele hals zijn kop in één nekslag naar achteren (hangen). De hals vertoont dan een sidderende beweging. De duif heeft een holle rug die ruimte geeft aan de lange hals. Hij vliegt ook met de kop achterwaarts gebogen. Tijdens het vliegen klappen de vleugels boven en onder het lichaam tegen elkaar aan. Dat geeft een schoksgewijze vlucht. De staart is daarbij altijd wijd en hol gespreid. Er zijn zeven kleurslagen in rood, geel en wit. De kleuren dragen vreemde namen zoals geelspar en roodbleek. De slenk behoort niet tot de sterkste duivenrassen. Dit komt waarschijnlijk door de hoge mate van inteelt bij dit ras.

Geschiedenis

De Groninger slenk is een zeer oud ras van zeker voor de 19e eeuw. Het werd eeuwenlang vooral in de provincie Groningen gefokt. Het woord ‘slenk’ betekent buigzaam en lenig. Dit slaat op de merkwaardige wijze van vliegen waarop deze dieren zijn gefokt. In 1930 is de standaard vastgesteld en vanaf dat moment kwam het accent meer op het uiterlijk dan op het vliegen te liggen. Rond 1970 zat dit ras in de gevarenzone en in 1971 werd de Groninger Slenken Club opgericht, waar men nu ook weer op de originele vlucht fokt. Het gaat de laatste jaren weer beter met de Groninger slenk, omdat de belangstelling toeneemt.

Fokkerijorganisatie

Het ras is ondergebracht bij de Groninger en Gelderse Slenken Club (GGSC).
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×