logo SZH

Amsterdamse baardtuimelaar

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Amsterdamse baardtuimelaar is een kleine korte duif, die breed in borst is en kort in achterpartij. De stand is horizontaal. De kop is kort gerond met een goed gevulde voorkop. De ogen worden parelkleurig verlangd met smalle en fijne oogranden. De snavel is middellang. De niet te lange, smalle staart wordt horizontaal gedragen. De staart en het boven- en onderstaartdek zijn altijd wit. De vleugels hebben minimaal zeven witte buitenste slagpennen. Midden onder de snavel draagt de Amsterdamse baardtuimelaar een baardje dat ongeveer anderhalve centimeter diep is en smaller verloopt tot onder de ogen. De erkende kleuren zijn: zwart, dunkleur, rood, geel, blauw zwart geband, blauwzilver donker geband, rood- en geelzilver geband, blauwkras, blauwzilverkras en blauwschimmel zwart geband. De duif brengt zijn jongen prima groot.

Geschiedenis

De Amsterdamse baardtuimelaar zal zo rond het einde van de 19e eeuw zijn ontstaan uit de voorlopers van de Engelse langvoorhoofdtuimelaar en de Engelse kortvoorhoofdtuimelaar van  de gebaarde variëteit (beard). Het betrof hier uitgeselecteerde dieren van tentoonstellingsfokkers, die via de legendarische Noordermarkt bij vliegduivenliefhebbers belandden. Als vliegduif waren ze te vinden op de Amsterdamse duivenplatten waar zij Engelsmannetjes genoemd werden. Hoewel in 1993 het ras gestandaardiseerd is onder de naam Amsterdamse baardtuimelaar kent dit ras echter al een langere geshiedenis en werd daarom opgenomen onder de SZH rassen. Het ras is in een korte periode populair geworden, waardoor er veel vraag naar is.

Fokkerijorganisatie

De Fokkersvereniging van Nederlandse Tuimelaars
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×