logo SZH

Docenten

Zeldzame rassen in het onderwijs:

Leerdoelen bereiken met boerderijdieren

Biodiversiteit en cultuurgeschiedenis uit de leerdoelen worden ineens boeiende onderwerpen als kinderen deze kunnen ervaren aan de hand van de dieren op de (kinder)boerderij. SZH heeft lesmateriaal gemaakt dat op basisscholen en boerderijen gebruikt kan worden of door NME centra. Zo kunnen kinderen kennismaken met ‘ons levend cultureel erfgoed’ en ontdekken hoeveel variatie er is onder de boerderijdieren en waarvoor gehouden werden. Uiteraard sluiten de leerdoelen aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs

Prentenboeken voor de jongste groepen

Aan de hand van prentenboeken kunnen de jongste kinderen kennismaken met ons levend erfgoed. Pluis, Pluus en Ploos gaat over de belevenissen van drie lammetjes op de hei. In het ander boekje, Lapje, worden in het verhaal over een lakenvelder kalfje, de thema’s zeldzaam en anders zijn behandeld. Deze prentenboeken zijn in een aantal bibliotheken en kinderboerderijen te vinden maar ook bij SZH te bestellen.

Lesmateriaal voor de basisschool scholen

SZH heeft voor twee lessituaties materiaal gemaakt over variatie in vee en ons levend cultureel erfgoed. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. Welke producten horen bij welke dieren? Welke verschillen tussen de dieren kun je ontdekken? Uit welke streek komen de verschillende rassen vandaan? Waarvoor worden de boerderijdieren gehouden?

Met Een wereld door verschil kunnen de leerlingen in de klas kennismaken met de variatie die er is onder boerderijdieren zoals de Blaarkop koe of de Barnevelder kip. Aan de hand van de opdrachten in de map Van Blaarkop tot Kraaikop kunnen ze op een (kinder)boerderij van alles ontdekken over de stal van ooit. Er zijn opdrachten over allerlei dieren, Zo is er een zoekkaart over geiten en schapenrassen of een over welke dieren zou je kiezen als je beheerder van een boerderij bent en waarom? Hoe kun je zien of een koe voor het vlees of voor de melk gehouden wordt?

Beide methoden zijn voorzien van achtergrondinformatie over de dieren en een handleiding voor de leerkracht. Het materiaal is aanwezig op een aantal kinderboerderijen of te bestellen bij SZH.

Voor kinderclubs rond levend erfgoed

SZH heeft materiaal gemaakt voor kinderclubs rond een zeldzaam ras op een kinderboerderij. In deze handboeken (voor de begeleiders) en doeboeken (voor de kinderen) staan allerlei tips en opdrachten waar u gebruik van kunt maken. Handboek en doeboek kunt u hier downloaden.

Voor kleurplaten en tips voor werkstukken over zeldzame rassen kunt u hier klikken.

Groenonderwjs, VMBO

Voor de laagste groepen van het VMBO zijn de opdrachten van de bovenbouw uit het hier bovengenoemde lesmateriaal bruikbaar. Voor de oudere leerlingen verwijzen we naar Variatie in vee

Middelbaar onderwijs

In samenwerking met de Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij heeft SZH Variatie in vee ontwikkeld, een cahier dat het belang van biodiversiteit behandeld. Variatie in vee kunt u downloaden van de site van de Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij.

Er is door praktijk.nu daarbij is lesmateriaal gemaakt. Docentenhandleiding is, na aanmelding, gratis te downloaden van de site van praktijk.nu. Lesmateriaal hier downloaden.

  • Kaartjes fok je ideale kip
  • Kaartjes inteelt
  • Variatie in vee leerlingmateriaal
  • Variatie in vee stamboek
  • Technasium

Samen met docenten van het technasium heeft SZH praktijkopdrachten ontwikkeld voor leerlingen over zeldzame rassen. De eerste opdracht betrof promotiemateriaal maken voor leeftijdgenoten en kinderen over zeldzame rassen. In het voorjaar van 2013 gaan leerlingen aan de slag met verpakkingen maken voor producenten van zeldzame rassen. Meer informatie kunt u hierover krijgen bij SZH.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×