logo SZH

De bonte geit op het podium in 2016

geplaatst op: 24 november 2016 | door: Nonja Remijn

Tijdens de bestuursvergadering de SZH eind 2015 werd unaniem besloten: de Nederlandse bonte geit zou hét zeldzame ras van 2016 worden!

Nadat het bestuur van de fokcommissie voor bonte geiten enthousiast reageerde op dit voorstel hebben wij in gezamenlijkheid de volgende activiteiten uitgevoerd om enerzijds de bonte geit onder de aandacht te brengen onder breed publiek en anderzijds om de fokkers van de bonte geiten te ondersteunen in het voortbestaan van het ras:

Ansichtkaarten:

Uit de brainstormsessie die we begin van het jaar hebben gehad met SZH en bestuur van de fokcommissie bonte geit bleek dat er een behoefte was aan promotiemateriaal dat uitgedeeld kon worden aan bonte geiten houders en andere geïnteresseerden. Met dank aan foto’s van Ad Taks en Annemarie Zuur zijn twee ansichtkaarten ontwikkeld om te laten dienen als promotie- en visitekaartje voor de bonte geit en de organisatie die zich inzet voor het behoud hiervan. De kaarten zijn uitgedeeld op diverse evenementen in het jaar.

Kleurplaat:

Met promotie van zeldzame rassen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Voor de allerkleinsten is om deze reden een kleurplaat gemaakt, waar de bonte geit zich in diverse facetten laat zien. Als deugniet, als productiedier, en als gezelschapsdier. De kleurplaat is gemaakt door Merel Schouten, en uitgedeeld op verschillende evenementen. De kleurplaat kan ook gedownload via de website van de SZH.

Nationale voorleesdagen:

De Nationale voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen. In dit kader wordt elk jaar ook een ‘prentenboek van het jaar’ gekozen, en dit jaar heel toevallig een boek over geiten. Oa geitenhouder Titia Zuur is gevraagd om het boek voor te lezen in een kleuterklas in haar buurt, en besloot ook een geitje mee te nemen. Het werd een onvergetelijke ervaring.

Geit in de klas:

Ook Ad Taks heeft een klas in rep en roer gebracht toen hij met een geit het schoolplein op kwam lopen. De geit mocht ook even mee de lift in om bij de klas te komen. Daar is hij goed geknuffeld en heeft Ad wat verteld over de geit en het gebruik van geiten door de mens.

Kinderboerderijenweekend:

Op 28 en 29 mei 2016 vond het jaarlijkse kinderboerderijenweekend plaats. Dit is een jaarlijks evenement georganiseerd door de vereniging van kinderboerderijen (vSKBN) waar ruim 300 kinderboerderijen bij aangesloten zijn. Gedurende dit weekend staat elk jaar een ander thema centraal, waar de boerderijen leuke activiteiten omheen kunnen bedenken. De invulling is aan de boerderijen zelf, de vSKBN en dit jaar ism de SZH, faciliteren in educatief materiaal en in promotiemateriaal voor deze twee publieksdagen. Dit jaar stond de Bonte geit centraal.

SZH dag en Fokkersdag bonte geit:

De SZH organiseert elk jaar een dag voor haar donateurs en haar netwerk om hen te updaten over de status van de zeldzame rassen, de activiteiten van de stichting en om met elkaar kennis uit te wisselen over diverse onderwerpen. De fokcommissie bonte geit organiseert jaarlijks een fokkersdag voor haar leden, om dieren te keuren en elkaar weer te ontmoeten. Dit jaar werden beide evenementen gecombineerd. Op 24 september waren we welkom op erkend educatief centrum Boerderij Wolfslaar in Breda. Na een gezamenlijk welkom zijn een aantal activiteiten georganiseerd waar zowel bonte geitenfokkers als SZH donateurs en andere geïnteresseerden (zoals bezoekers van de boerderij) bij aan konden sluiten.

ZeldzaamLEKKER diner:

Traditiegetrouw sluiten we de jaarlijkse SZH dag af met een ‘ZeldzaamLEKKER’ diner. Slowfood chefkok Inge van der Hall zet een drie gangen menu op tafel gebaseerd op gerechten van producten van oorspronkelijke dieren, planten en granen. Dit jaar waren we te gast in het warme theehuis van Charlotte, gelegen naast boerderij Wolfslaar. Toepasselijk stond uiteraard de bonte geit deze avond op het menu. We hebben mogen proeven van een bout gegaard in hooi.

Erkende fokcentra:

Een fokcentrum wordt door de SZH erkend om haar kwaliteit van fokproduct en haar ambassadeurschap voor het behoud van de zeldzame rassen en de SZH. De fokcentra zijn erg waardevolle partners van de SZH. Er  kregen n dit jaar maar liefst  houders het predicaat door de SZH erkend fokcentrum voor de bonte geiten: Titia Zuur, familie Mols, en  vader Piet en zoon Martijn van Leeuwen. De erkende centra worden door de SZH ondersteund in communicatiematerialen en voorzien van advies indien nodig.

Erkend ZeldzaamLEKKER centrum:

Een locatie krijgt het predicaat ‘ZeldzaamLEKKER’ als zij actief is in het promoten van de producten en de diensten van zeldzame rassen. Ellen en Bert Kots runnen samen boerderij Brömmels in Woold en zijn echte ambassadeurs van zowel de bonte geit als van de SZH. Met hun boerderijcamping, hun sfeervolle streekwinkel en de activiteiten die zij organiseren als ‘wandelen met de geit’ spelen ze een belangrijke rol in de beleving van de bonte geiten door jong en oud. In 2016 kregen zij hun erkenning als ZeldzaamLEKKER centrum voor bonte geit.

Symposium ter ere van 100 jaar NOG:

Vijf geitenrassen (te weten: de Nederlandse Witte geit, de Nederlandse Toggenburgergeit, de Nederlandse Bonte geit, de Nederlandse Nubische geit en de Nederlandse Boergeit) hebben zich verenigd in de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG). Zij vierden dit jaar hun 100 jarig bestaan met een symposium. Dit symposium is samen met SZH en Centrum van Genetische bronnen Nederland (CGN) ingevuld. Zo presenteerde Kor Oldenbroek een uiteenzetting over erfelijkheidsleer en over de huidige status van de rassen, op basis van een populatieanalyse van de rassen,  respectievelijk gemaakt door hemzelf  en Jack Windig (CGN). Nonja Remijn (SZH) gaf een presentatie over de kracht van de samenwerking. De SZH heeft een promotieflyer ontwikkeld. Het symposium telde ruim 80 deelnemers en heeft tot een aantal vervolgstappen geleid, zoals het verder uitwerken van een gezond fokbeleid, en het opstellen van een communicatieplan voor de organisaties.

Artikelen verschenen nav ras van het jaar:

In het kwartaalmagazine ‘ZeldzaamHuisdier’ wordt in elke uitgave een artikel besteedt aan het ras van het jaar. Zodoende verschenen dit jaar dan ook 4 artikelen over de bonte geit. De artikelen komen een half jaar na de uitgave van het blad online in het archief van Groen Kennis Net. De eerste twee artikelen zijn te lezen via http://edepot.wur.nl/394477 en via http://edepot.wur.nl/394487. Ook het tweemaandelijks blad voor alle geitenhouders ‘Geitenhouderij’ besteedde ruime aandacht aan de Bonte geit.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×