logo SZH

Zwarte bij

Rasbeschrijving

Fotograaf: Leen de Vos

De Apis mellifera mellifera, kortweg mellifera of zwarte bij genoemd, is bij uitstek aangepast aan ons weerbarstige klimaat (winderig, kil en nat). In zuivere vorm, is onze inlandse bij niet steeklustig en niet erg geneigd tot zwermen.  Deze bij geeft een goede honingopbrengst. Het vliegbereik en lastvermogen is door de robuuste lichaamsopbouw beduidend groter dan dat van menig ander bijenras. Met zijn donkere pantserkleur raakt de bij sneller opgewarmd dan lichter gekleurde bijenrassen. Door het grote lichaam en de lange beharing houdt de bij die warmte ook langer vast.

De bij vliegt uit bij lage temperaturen (vanaf 5,5 graden Celsius) waardoor deze van vroeg tot laat op de dag kan verzamelen. Aanhoudende druilregen of sterke wind houden het diertje evenmin in de kast. De zwarte bij overwintert uitstekend. De wintertros is klein, maar erg compact, waardoor de warmte goed wordt vastgehouden en de sterfte minimaal blijft. Stuifmeel wordt al vroeg in de lente verzameld. Het broednest is mooi compact en het stuifmeel wordt vaak in een ononderbroken cirkel om het broednest opgeslagen. De koninginnen zijn vele jaren productief. Het bijenaantal van het volk blijft weliswaar beperkt, maar de werksters leven opmerkelijk lang. Doordat er ook opvallend meer ‘haalbijen’  dan ‘huisbijen’ in een volk zijn, is de honingopbrengst groot.

Geschiedenis

De zwarte bij was in zuivere vorm bijna volledig uit ons land verdwenen. Tegenwoordig wordt men zich meer en meer bewust van het belang van de genetische diversiteit binnen de honingbij als soort. De Twentse imkersclub ’t Landras zet zich in voor het behoud van dit bijenras. Vanaf 1980 laten ze nabij Haarle, op het bevruchtingsstation de Sprengenberg, jonge koninginnen bevruchten door zuivere vadervolken. Iedere imker, wel of geen lid, kan tegen een kleine vergoeding hieraan deelnemen.

Fokkerijorganisatie

Twentsche Imkersclub ’t Landras

Nederlandse Bijenhoudersvereniging Afdeling Texel
Website 

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×