logo SZH

Ondernemen met lokale rassen

geplaatst op: 15 april 2018 | door: Nonja Remijn

Sinds 1 april 2018 is SZH gestart met een project om het duurzaam economisch perspectief te vergroten met het houden van lokale rassen. Ben je ondernemer uit Gelderland, zie je kansen en wil je vooruit? Doe dan mee met het programma Levend Erfgoed Loont.

Dit kun je doen

Levend Erfgoed Loont bestaat uit verschillende onderdelen waar je als ondernemer aan kunt deelnemen of gebruik van kunt maken:

 1. Best practices

  Yes, we can. Diverse bedrijven tonen aan dat het (uit)kan. Maar hoe rekent het dan rond? En wat vraagt dit van jou als ondernemer? Samen met praktijkvoorbeelden, analyseren we in de aankomende maanden de werkende principes achter het succesvol ondernemen met lokale rassen.

 2. Deelname aan excursies

  Dit najaar starten we met excursies langs inspirerende bedrijven die een succesvol verdienmodel hebben ontwikkeld met lokale veerassen als hoofdtak van hun bedrijfsactiviteiten. Houd deze website in de gaten voor concrete data.

 3. Advies op maat

  Vragen over de verschillende veerassen? Een adviseur of bedrijfskundige denkt mee over de mogelijkheden die verschillende veerassen hebben voor het ontwikkelperspectief van jouw bedrijf.

 4. Toegang tot het kennisplatform

  Tevens kun je toegang krijgen tot een online platform met uitleg welke rassen het beste voor welke doeleinden en op welke locatie, gebruikt kunnen worden.

Wil je jouw goede ervaringen met lokale rassen delen? Geef je nu op als best practice bij projectleider Linette Mak.

Ambitie

Leven Erfgoed Loont leidt tot een andere manier van denken over ondernemerschap met lokale huisdierrassen. Ze komen voort uit de overtuiging dat de Nederlandse rassen kansen bieden voor duurzaam ondernemen. Als deze rassen weer een wezenlijk deel van onze samenleving uitmaken, behouden we de dieren met al hun mogelijkheden. We starten in Gelderland, maar we streven om na de pilotfase ook in andere provincies aan de slag te gaan.

Waarom lokale rassen lonen

De streekeigen rassen hebben uiteenlopende kwaliteiten en kunnen daardoor ingezet worden voor verschillende gebruiksdoelen binnen duurzame landbouw. Zo zijn lokale rassen robuuste dieren die passen bij natuurinclusieve en biologische landbouw. Ook zijn ze door de herkenbare eigenschappen zoals uiterlijke kenmerken, smaak van de producten, herkomst en historie geschikt voor een bedrijfsvoering waarbij nauwe banden met afnemers worden aangegaan. Rond de dieren is bovendien een uniek verhaal te vertellen.

Meer weten?

Lees ervaringsverhalen over het ondernemen met streekeigen landbouwdieren:

Onderzoeksresultaten die onderbouwen het ondernemen met dubbeldoel dieren efficiënt is:

Levend Erfgoed Loont in de publiciteit:

Partners

Levend Erfgoed Loont is een initiatief van Stichting Zeldzame Huisdierrassen, in samenwerking met erkende centra in Gelderland, stamboekorganisaties van Gelderse rassen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Levend Erfgoed Loont wordt ondersteund door de provincie Gelderland, ASN Foundation, Prins Bernard Cultuurfonds en Triodos Foundation.

Contactpersoon

Projectleider: Linette Mak
Email: Linette.mak@szh.nl
Tel: 06 2702 6075

 

Meer weten over levend erfgoed loont.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×