logo SZH

Groninger paard viert jubileum op Landgoed Nienoord

geplaatst op: 4 april 2017 | door: Nonja Remijn

LEEK – Zaterdag 8 april a.s. viert Stamboekvereniging het Groninger Paard haar 35-jarig bestaan tijdens de Dag van het Groninger paard op landgoed Nienoord. Het landgoed en het Groninger paard hebben een lange historie samen. Naast een veelzijdig programma, waarin kennis gemaakt kan worden met dit zeldzame paardenras, is er een strodorp op het terrein met activiteiten voor jong en oud.

Historie
De stamboekvereniging “Het Groninger Paard” is in 1982 opgericht en zet zich in voor behoud en promotie van dit bijzondere zeldzame paardenras. Na een start met één hengst en circa 20 merries is het paardenbestand reeds gegroeid naar ongeveer 14 goedgekeurde hengsten, 450 ruinen en hengsten en 500 merries.
Landgoed Nienoord, gemeente Leek en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen hebben in de oprichtingsfase van de vereniging een belangrijke rol gespeeld.
Toen na de Tweede wereldoorlog de behoefte aan Groninger paarden voor de landbouw verdween door het gebruik van tractoren, werden de Groninger merries gekruist met volbloeden om een edeler rijpaard te fokken. Alle Groninger hengsten werden afgekeurd en eindigden bij de slager. De laatste Groninger hengst Baldewijn werd destijds door de burgemeester van Leek, Dhr Zwart, bij de slager aangekocht en vervolgens gestald op Landgoed Nienoord.
In de jaren tijdens en na de oprichting van het stamboek hebben verschillende verwante dekhengsten, die uit het buitenland werden gehaald, een stal gehad op het landgoed.

Dag van het Groninger Paard
Vanaf 10.00 uur kan men kennismaken met Groninger paard bij de landgoedboerderij Oosterheerdt. Verschillende leden laten met hun paarden zien dat het ras zeer veelzijdig is. Zo zijn er clinics in de disciplines dressuur, eventing, TREC onder het zadel, marathon voor de wagen en wordt er een puzzeltocht georganiseerd over het terrein.
In het strodorp zullen leuke kraampjes te vinden zijn en voor de kinderen een luchtkussen, een schminker en een vliegend tapijt achter een paard.

Borg en Rijtuig Museum Nienoord
Tijdens deze dag is het museum ook open voor bezoekers. Speciaal voor deze heugelijke dag is de toegangsprijs gehalveerd voor bezoekers van de Dag van het Groninger Paard.
Momenteel wordt onder andere in het depot van Museum Nienoord de expositie ‘Van Koninklijke Huize’ tentoongesteld. Te bezichtigen zijn verschillende Koninklijke rijtuigen uit de hofhoudingen van Nederland, België en Duitsland en het rijtuig van de laatste Duitse keizer Wilhelm staat aangespannen te pronk.
In de middag rijdt een huifkar, uiteraard getrokken door een Groninger paard, heen en weer tussen het museum en de landgoedboerderij.

Locatie: Landgoedboerderij Oosterheerdt,
Oosterheerdtstraat 1 9351 BK Leek
Aanvang: 10.00 uur
Gratis toegang

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×